Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

"Εσύ" είσαι το νόημα της ζωής.

Λαοθάλασσα. Όχι μόνο στο Φεστιβάλ, αλλά σε όλη την πόλη. Άγγλοι, Σέρβοι, Βόσνιοι, Έλληνες, Ολλανδοί, είναι μόνο μερικές απο τις εθνικότητες τις οποίες συνάντησα. 

EXIT Festival 2013, Νόβι Σαντ, Σερβία.


Το Οχυρό του Πετροβαραντίν, όπου πραγματοποιείται το EXIT Festival. Πάνω στο Δούναβη και ακόμα πιο όμορφο εσωτερικά.


Όμως περιστασιακά, παρά το πλήθος του κόσμου, ένιωθα μόνος. Και μάλιστα, μόνος και ασήμαντος, σε αντίθεση με το πως νιώθω καμιά φορά (οκ, συχνά) στην Ελλάδα. Γιατί μόνος; Γιατί ασήμαντος;

Μόνος, γιατί περίμενα απο τη λαοθάλλασα να έρθει σε μένα και δεν πήγαινα εγώ σε αυτή. Έκανα "νάζια" και μιλούσα σε ελάχιστο κόσμο. Πίστευα πως είμαι αρκετά σημαντικός, ούτως ώστε να μου μιλήσει το πλήθος. Αφέλεια. Έτσι, συχνά κατέληγα να τριγυρνώ ολομόναχος στην πόλη και στο οχυρό, κάπως απογοητευμένος και "ξενερωμένος".

Ασήμαντος, διότι βγήκα έξω απο το κουκούλι μου (την Ελλάδα) και αντιλήφθηκα το πόσοι διαφορετικοί, αλλά παράλληλα και πόσο ίδιοι με μένα άνθρωποι, υπάρχουν. Και αυτοί με φιλοδοξίες, με ελπίδες, με θέληση, όπως και γω. Άλλη γλώσσα, ίδια λειτουργία.


Το Ρολόι του Οχυρού. As a matter of of fact, ο μικρός δείκτης δείχνει τα λεπτά και ο μεγάλος δείκτης την ώρα. Αυτό πιθανότατα έγινε, ούτως ώστε οι ψαράδες του Δούναβη να μπορούν να βλέπουν ευκολότερα την ώρα.


Όταν αντιλαμβάνεσε το πόσο, θεωρητικά, ασήμαντος και αμελητέος είσαι σε αυτο τον κόσμο, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεσε το νοήμα του "εσύ". Τόσο περισσότερο νιώθεις την ανάγκη του να ξεχωρίσεις.

Πως θα ξεχωρίσεις όμως; Σίγουρα όχι με το να είσαι παθητικός δέκτης και να περιμένεις οι 'αλλοι να λειτουργήσουνε με γνώμονα εσένα. Δεν είσαι το κέντρο του κόσμου, όσο και να το πιστεύεις. Είσαι ακόμα ένα άτομο σε αυτό το απέραντο σύμπαν. Σκοπός σου πρέπει να είναι να φτάσεις όσο πιο ψηλά θες, όσο πιο ψηλά μπορείς. Αυτό θα γίνει με γνώμονα εσένα, με γνώμονα το "εσύ" (Warning, όχι εις βάρος άλλων ανθρώπων). 

Σκέψου, μίλα, προσπάθησε, δράσε, πέρνα καλά, κάνε αυτό που θεωρείς το καλύτερο για σένα.

Μην περιμένεις τους άλλους, μην έχεις υψηλές προσδοκίες απο τον περίγυρό σου. Έχε απο τον εαυτό σου. Προσπάθησε για το καλύτερο, αυτό το καλύτερο που πιστεύεις εσύ. Βελτιώσου, βελτιώσου, βελτιώσου. Πάντα θα είσαι μόνος και μη-ξεχωριστός, μέχρι να αποφασίσεις να μην είσαι.

Μήπως, τελικά, το νοήμα της ζωής, είναι η δική σου επιβίωση, η δική σου προσωπική επιτυχία και η επίτευξη των στόχων σου;

#projectmeaning

*Μερικές σκηνές απο το EXIT.*


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου